Przepis na pełnoziarniste placki do tortilli. Można również zrobić je w wersji pszennej. Jeśli chodzi o farsz to ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :)
Składniki:
- 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
- ok 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody
- przyprawa do pizzy/ zioła prowansalskie - szczypta
Wykonanie
Mąkę połączyć z solą, proszkiem do pieczenia, ziołami i wodą. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę. Wyrobić ciasto ok 4 minuty do momentu gdy nie będzie kleiło się do rąk. Odłożyć na 20-30 minut.
Ciasto podzielić na 5 kawałków. Każdy cienko rozwałkować na stolnicy, talerzem wycinać kółka ok 20 cm i piec na rozgrzanej, suchej patelni do naleśników ok 30 sekund z każdej strony.
Zostawić do ostygnięcia by zmiękły.
Faszerować wedle uznania.
Smacznego
Baaaaaaaaaaaardzo dooooooobre:)
OdpowiedzUsuńDzięki :D
Usuń