środa, 28 maja 2014

Pełnoziarniste bułeczki z sezamem

Zawsze bałam się wypieku domowego pieczywa ale niepotrzebnie! Takie bułeczki są sycące, pyszne i zdrowe.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ( u mnie Lubella ) 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • garść sezamu ( można dodać np słonecznik, pestki dyni czy siemie lniane)

Wykonanie:
Do 1/4 szklanki letniej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, resztę wody oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy.
Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego 6 bułeczek w dowolnym kształcie u układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do piekarnika. 
po tym czasie wyjmujemy bułeczki , smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Należy lekko wgnieść go w ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki ok 25 minut.
Smacznego




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz