niedziela, 25 maja 2014

Pieczeń rzymska z jajem

Pieczeń można podawać na ciepło jako danie główne w towarzystwie ziemniaków i surówki oraz na zimno do kanapek lub jako przystawka z sosem chrzanowym lub musztardowym. W każdym wydaniu pieczeń smakuje wyśmienicie.




Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( najlepiej samemu zmielić mięso)
  • 2 surowe jajka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło lub olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • słodka, ostra papryka
  • łyżeczka majeranku, tymianku, natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka musztardy

Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkami, podsmażoną, drobno posiekaną cebulą, przyprawami oraz tartą bułką.
Doprawić do smaku.
 Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć 1/2 masy mięsnej
Ułożyć jajka jedno obok drugiego.
Jajka przykryć drugą połową masy mięsnej.
Uformować pieczeń.
Wierzch posmarować musztardą, po czym zawinąć folię.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok 50 minut.
Odkryć folię i dopiec pieczeń aż wierzch się przyrumieni.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz