wtorek, 27 maja 2014

Kurczak w sosie miodowym z chilli

Słodko pikantny sos, chude mięso, ryż- na pewno zachwyci większość z Was. 


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek ketchupu Pudliszki pikantny
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 papryczki chilli lub sos chilli Vifon
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Wykonanie:
W rondlu wymieszać miód, ketchup, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, sól oraz pieprz.
Zagotować.
Filety z kurczaka pokroić w kostkęi włożyć do sosu. Zdjąć z ognia i odstawić na 30-60 minut.
Kurczaka z sosem zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić powoli ok 30 minut. 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nakładać na talerze i polewać sosem miodowym z kurczakiem.

Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz