czwartek, 29 maja 2014

Pizzerinki ze szpinakiem


Pizzerinki to doskonała przekąska w ramach 2 śniadania czy kolacji. Można zjadać na gorąco jak i na zimno np. w pracy czy szkole.




Składniki:
Ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 320 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
Obłożenie:
sos pomidorowy
kula mozzarelli
 4 pieczarki
2-3 garści szpinaku świeżego


Wykonanie:
mleko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże razem z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładką masę około 10 minut. 
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie na stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe placki (ja zrobiłam to za pomocą miseczki i noża)
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarować sosem pomidorowym po czym posypać pokruszoną mozarellą, pieczarkami oraz opłukanym, świeżym szpinakiem. 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok10-15 minut.
Smacznego


5 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają i jest w nich szpinak ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Są pyszne dzięki właśnie szpinakowi ;)

      Usuń
  2. Mój ulubiony zestaw składników. Muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń