Potrawę robię od dobrych kilku lat. W połączeniu z ryżem lub makaronem jest pyszna. Przepis znalazłam na starych kartach do kolekcjonowania przepisów :)
Danie powinno robić się w woku ale ja z racji że go nie posiadam robię na dwie patelnie.
Składniki:
- Duża pierś z indyka ( może być również mięso z nogi )
- 200 g pieczarek
- czerwona, zielona papryka
- cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka soli, kurkumy, pieprz,
- 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Oczyszczone mięso oraz warzywa pokroić w kostkę. Na patelni kolejno smażyć poszczególne składniki (usmażone odkładam na talerz i smażę następne)
Na końcu usmażyć cebulę.
Mąkę dokładnie wymieszać z bulionem, dodać do cebuli, zagotować. Doprawić do smaku.
Dodać usmażone wcześniej porcje warzyw oraz mięso. Podgrzać i podawać.
Smacznego
spoko, tylko w przepisie nie ma ani słowa o makaronie, użyłaś takiego jak na zdjęciu czy jakiegoś specjalnego chińskiego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Michał
http://www.szkola-doberman.pl/
Makaron akurat użyłam normalny, dobrze wychodzi ze szpinakowym lub kokardkami. Jedynie nitki czy spaghetti się nie nadaje, chociaż najbardziej wolę to danie z ryżem :)
OdpowiedzUsuńOK, dzięki za odpowiedź. Miłego dnia
OdpowiedzUsuńJest po prostu idealny! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki, pyszne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń