piątek, 6 czerwca 2014

Indyk po chińsku

Potrawę robię od dobrych kilku lat. W połączeniu z ryżem lub makaronem jest pyszna. Przepis znalazłam na starych kartach do kolekcjonowania przepisów :)

Danie powinno robić się w woku ale ja z racji że go nie posiadam robię na dwie patelnie.



Składniki:
  • Duża pierś z indyka ( może być również mięso z nogi )
  • 200 g pieczarek
  • czerwona, zielona papryka
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soli, kurkumy, pieprz,
  • 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Oczyszczone mięso oraz warzywa pokroić w kostkę. Na patelni kolejno smażyć poszczególne składniki (usmażone odkładam na talerz i smażę następne)
Na końcu usmażyć cebulę.
Mąkę dokładnie wymieszać z bulionem, dodać do cebuli, zagotować. Doprawić do smaku.
Dodać usmażone wcześniej porcje warzyw oraz mięso. Podgrzać i podawać.

Smacznego



6 komentarzy:

  1. spoko, tylko w przepisie nie ma ani słowa o makaronie, użyłaś takiego jak na zdjęciu czy jakiegoś specjalnego chińskiego?
    Pozdrawiam
    Michał
    http://www.szkola-doberman.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron akurat użyłam normalny, dobrze wychodzi ze szpinakowym lub kokardkami. Jedynie nitki czy spaghetti się nie nadaje, chociaż najbardziej wolę to danie z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OK, dzięki za odpowiedź. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie obiadki, pyszne:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń