Pyszny dodatek do obiadu dla wielbicieli czosnku.
Składniki na 4 porcje:
- 5 marchewek
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
na patelni rozgrzać masło i wrzucić marchewkę.
Dusić pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby podlać odrobiną wody)
W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy marchew będzie zimna, wymieszać ją z sosem czosnkowym i wstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego
Bardzo fajny sposób na marchewkę, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńSama juz Dawno robilam taka salatke .Bo ja chętnie gotuje Kuchnie Turecka, ja gotuje marchew wczesniej a jogurt z czoskiem Daje na wierzch wyglada to wiecej smakowicie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń