niedziela, 1 czerwca 2014

Marchewka po turecku

Pyszny dodatek do obiadu dla wielbicieli czosnku.


Składniki na 4 porcje:
  • 5 marchewek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Marchewki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
na patelni rozgrzać masło i wrzucić marchewkę.
Dusić pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby podlać odrobiną wody)
W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy marchew będzie zimna, wymieszać ją z sosem czosnkowym i wstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny sposób na marchewkę, chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama juz Dawno robilam taka salatke .Bo ja chętnie gotuje Kuchnie Turecka, ja gotuje marchew wczesniej a jogurt z czoskiem Daje na wierzch wyglada to wiecej smakowicie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń