wtorek, 25 marca 2014

Zupa po meksykańsku

Pyszna i bardzo sycąca zupa. Ulubiona potrawa mojego męża.



Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli białej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 większe ziemniaki
  • sok pomidorowy
  • papryka słodka , ostra, bazylia, sól, pieprz, 


Wykonanie

1.Zawartość puszek wraz z zalewą włożyć do garnka, dodać ok 1 litr wody. Dosypać łyżeczkę soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu.

2. Na patelni podsmażyć cebule, paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso mielone wraz z przyprawami. Dodać szklankę gęstego soku pomidorowego oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i poddusić. Zawartość patelni dodać go garnka z warzywami. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Jeśli zupa jest za rzadka należy dolać odrobinę wody. Doprawić na pikantnie. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz