środa, 12 marca 2014

Zupa szczawiowa z jajkiem

Kolejna szybka i smaczna propozycja na I danie lub kolację.


Składniki

  • duża marchewka
  • pietruszka
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • szczaw konserwowy
  • jajka
  • mąka
  • śmietana 18%
  • koperek
  • sól,pieprz


Wykonanie

Zagotować 2l buliony po czym wrzucić do niego pietruszkę i marchewkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości warzyw. 
Włożyć do garnka szczaw konserwowy ( lub świeży, umyty, podsmażony na maśle ) podgotować 3 minuty. W kubeczku z odrobiną zimnej wody rozmieszać 3 łyżki mąki i 2 łyżki smietany.Pęczek koperku posiekać i dodać do zupy. 
Jeśli zupę robimy ze świeżego szczawiu należy do gotowej, ostudzonej zupy dodać żółtko jaja i dokładniewymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz