środa, 19 marca 2014

Limanda w chrzanowej panierce

U mnie w domu rybkę zjadamy przy najmniej raz w tygodniu. Moje dzieci uwielbiają ryby w panierce więc żeby nie było nudno , powstała panierka nieco inna bo chrzanowa. Tak przyrządzona ryba doskonale pasuje z  opiekanymi ziemniaczkami i surówką z marchewki czy kiszonej kapusty.



Składniki:


  • 3-4 filety z limandy, mintaja lub soli.
  • 5 łyżeczek chrzanu tartego
  • jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
Na talerzyk wbijamy jajko, dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. na osobne talerzyki wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Kawałki rybki moczymy w jajku z chrzanem, mące, jajku i bułce tartej.
Wkładamy filety na dobrze rozgrzany olej i smażymy ok 4 minut z każdej strony. 

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz