niedziela, 13 kwietnia 2014

Pulpety drobiowe na frytkach warzywnych

Lekkie danie, które na pewno każdego zachwyci smakiem. W końcu kto powiedział, że frytki na diecie są zabronione? 


Składniki:

  • Pulpeciki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • frytki:
  • 2-3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • olej
  • sól, słodka papryka
  • sos ziołowy:
  • jogurt naturalny
  • świeża lub suszona bazylia, oregano, koperek
  • ząbek czosnku


Wykonanie:

Filety drobiowe razem z cebulą zmielić maszynką do mięsa lub za pomocą blendera.na gładką masę. Doprawić do smaku. Formować małe pulpety po czym wrzucać na gotującą się wodę lub bulion. Gotować do miękkości ok 10 minut.
W między czasie obrane warzywa kroimy w paski jak frytki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 3-4 minuty. Odcedzamy. Marchewki i ziemniaki układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i słodką, ostrą papryką, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach C aż warzywa będą miękkie w środku i chrupiące. 
Robimy sos:
Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Chłodzimy w lodówce 30 minut.

Smacznego

2 komentarze:

  1. kiedy takie przyrzadzisz kochanemu braciszkowi? :)

    OdpowiedzUsuń