środa, 30 kwietnia 2014

Schab w sosie cebulowym


Sos cebulowy- jeden z naszych ulubionych. Do schabu pasuje idealnie. W dodatku danie robi się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy.





Składniki:
dla 4 osób
  • 4 kawałki schabu o grubości ok 1,5 cm
  • 4 duże cebule
  • kostka mięsna
  • olej
  • ziele angielskie 
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć oprószone solą i pieprzem  kawałki schabu i obsmażyć z obu stron. 
Dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilkę przesmażyć po czym zalać gorącą wodą ( tak żeby schab był przykryty ) Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok 30 minut. 
Dodać kostkę mięsną. 
Schab, ziele oraz listek wyjąć z patelni. Sos zblendować, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę (ok 1 łyżkę) i doprawić do smaku.
Do sosu włożyć mięso aby było ciepłe.
Podawać z ziemniakami i buraczkami tartymi lub zasmażonymi.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz