niedziela, 23 lutego 2014

Papryka faszerowana tuńczykiem

Papryka faszerowana na dwa sposoby. 

Pierwszy, delikatniejszy w smaku, gdzie brokuł nadaje charakteru. 
Drugi pikantny.  Wersja troszkę po meksykańsku. Mi bardziej przypadł do gustu drugi wariant ze względu na pikantność potrawy jednak oba warte są spróbowania.


Składniki :

  • 2 duże papryki czerwone
  • woreczek ugotowanego brązowego ryżu
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka ugotowanych w osolonej wodzie różyczek brokuła
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • czosnek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • kukurydza, czerwona fasola ok 2 łyżek
  • serek topiony  śmietankowy

Wykonanie:
Ryż dzielimy na połowę, każdą mieszamy z połową puszki tuńczyka.
Wariant z brokułem:
ryż i tuńczyka mieszamy z serkiem topionym, solą, pieprzem. Faszerujemy paprykę. Na wierzch masy układamy brokuła

Wariant meksykański
Ryż i tuńczyka mieszamy z podsmażoną na maśle cebulką, kukurydzą, fasolą, przecierem pomidorowym, przyprawami. Faszerujemy paprykę. Wierzch można posypać żółtym serem.

Tak przygotowane papryki układamy na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w 180 - 200 stopniach ok 30 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz