Sos cebulowy- jeden z naszych ulubionych. Do schabu pasuje idealnie. W dodatku danie robi się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
dla 4 osób
- 4 kawałki schabu o grubości ok 1,5 cm
- 4 duże cebule
- kostka mięsna
- olej
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól, pieprz
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć oprószone solą i pieprzem kawałki schabu i obsmażyć z obu stron.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę, chwilkę przesmażyć po czym zalać gorącą wodą ( tak żeby schab był przykryty ) Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok 30 minut.
Dodać kostkę mięsną.
Schab, ziele oraz listek wyjąć z patelni. Sos zblendować, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę (ok 1 łyżkę) i doprawić do smaku.
Do sosu włożyć mięso aby było ciepłe.
Podawać z ziemniakami i buraczkami tartymi lub zasmażonymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz