Przepis na kotlety jajeczne dostałam od taty. Robię je od 11 lat. Dla urozmaicenia w tych znajdą się również pieczarki. Są tak samo smaczne jak ich podstawowa wersja.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
- 5 pieczarek
- bułka tarta
- cebula
- masło, olej
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- opcjonalnie czosnek
Wykonanie:
Ugotowane jajka przepuścić przez maszynkę do mięsa ( ja robię to tłuczkiem do ziemniaków ) dodać umyte, starte na tarce o dużych oczkach pieczarki.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajeczno-pieczarkowej. Dodać również surowe jajko i łyżkę bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zwilżonymi rękami formować niewielkie kotleciki , obtaczać w tartej bułce i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć do czasu zrumienienia.
Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz