środa, 30 kwietnia 2014

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

Przepis na kotlety jajeczne dostałam od taty. Robię je od 11 lat. Dla urozmaicenia w tych znajdą się również pieczarki. Są tak samo smaczne jak ich podstawowa wersja.


Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 5 pieczarek
  • bułka tarta
  • cebula
  • masło, olej
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie czosnek

Wykonanie:

Ugotowane jajka przepuścić przez maszynkę do mięsa ( ja robię to tłuczkiem do ziemniaków ) dodać umyte, starte na tarce o dużych oczkach pieczarki.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Dodać do masy jajeczno-pieczarkowej. Dodać również surowe jajko i łyżkę bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zwilżonymi rękami formować niewielkie kotleciki , obtaczać w tartej bułce i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć do czasu zrumienienia. 
Podawać z ziemniakami puree i ulubioną surówką.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz