poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Krem z cukinii z cukiniowym makaronem

Uwielbiam zupy krem, są lekkie, zdrowe i sycące. Dziś kolejna propozycja kremu tym razem z cukinii.



Składniki na 2-3 porcje:
  • duża cukinia + 1 mała na makaron
  • pół marchewki
  • mały ziemniak
  • kawałek pora
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie

W garnku o grubym dnie roztopić masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić poszatkowany czosnek oraz pozostałe warzywa pokrojonę w kostkę. Podsmażyć 2 minuty na średnim ogniu. Całość zalać 3 szklankami wody. Dusić do miękkości po czym zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Małą cukinię umyć i pokroić na cienkie paski obieraczką do warzyw lub nożem. Wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować 2-3 minuty. Odcedzić

Gorący krem rozlać do miseczek. Na wierzch układać porcję cukiniowego makaronu

Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz