Żeberka w pysznym sosie. Mięso jest kruche i ładnie się prezentują. Gwarantuję, że bardzo szybko znikną ze stołu.Podaję je z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub kiszonymi ogórkami
Składniki:
0,5 kg żeberek trójkąty
duża cebula
olej
Sos:
1 szklanka ketchupu pikantnego Pudliszki lub przecieru pomidorowego + ostra papryka do smaku
1 szklanka wody
1łyżka musztardy ( u mnie sarepska )
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Żeberka pokroić na 1 cm plastry i obsmażyć na oleju po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Na oleju ze smażenia żeberek zeszklić cebulę. Posypać nią żeberka.
W rondelku wymieszać wszystkie składniki na sos. Zagotować.
Mięso polać sosem.
Przykryć naczynie i zapiekać żeberka ok 90 minut.
Smacznego
Zrobiłam wg. Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWyszły super ;)
Cieszę się że smakowało :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń