piątek, 2 maja 2014

żeberka zapiekane w sosie słodko-kwaśnym

Żeberka w pysznym sosie. Mięso jest kruche i ładnie się prezentują.  Gwarantuję, że bardzo szybko znikną ze stołu.Podaję je z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub kiszonymi ogórkami





Składniki:
0,5 kg żeberek trójkąty
duża cebula
olej

Sos:
1 szklanka ketchupu pikantnego Pudliszki lub przecieru pomidorowego + ostra papryka do smaku
1 szklanka wody
1łyżka musztardy ( u mnie sarepska )
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Żeberka pokroić na 1 cm plastry i obsmażyć na oleju po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastawić na 180 stopni. 
Na oleju ze smażenia żeberek zeszklić cebulę. Posypać nią żeberka.
W rondelku wymieszać wszystkie składniki na sos. Zagotować.
Mięso polać sosem.
Przykryć naczynie i zapiekać żeberka ok 90 minut. 

Smacznego





2 komentarze: