Pizzerinki to doskonała przekąska w ramach 2 śniadania czy kolacji. Można zjadać na gorąco jak i na zimno np. w pracy czy szkole.
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 320 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
sos pomidorowy
kula mozzarelli
4 pieczarki
2-3 garści szpinaku świeżego
Wykonanie:
mleko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże razem z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładką masę około 10 minut.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Po tym czasie na stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać okrągłe placki (ja zrobiłam to za pomocą miseczki i noża)
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarować sosem pomidorowym po czym posypać pokruszoną mozarellą, pieczarkami oraz opłukanym, świeżym szpinakiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok10-15 minut.
Apetycznie wyglądają i jest w nich szpinak ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Są pyszne dzięki właśnie szpinakowi ;)
UsuńMój ulubiony zestaw składników. Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, sa na prawde pyszne :)
Usuń