środa, 30 kwietnia 2014

Burgery ziemniaczane z tuńczykiem i warzywami

Zdrowy fast food ? Czemu nie :) Oto pierwsza moja propozycja na zdrowszą wersję burgerów ale na pewno nie ostatnia!



Składniki:
Placki ziemniaczane :
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • jajko
  • sól, pieprz

Nadzienie:
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka liści sałaty
  • pomidor
  • koperek, szczypiorek

Dodatkowo:
  • śmietana

Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą. Masę odcedzić, połączyć z jogurtem, jajkiem , solą i pieprzem.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Na talerz wyłożyć 1 placek i opłukane warzywa: sałatę, pomidora, odsączonego z zalewy tuńczyka oraz zieleninę. Przykryć drugim plackiem. 
Przed podaniem polać śmietaną. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz