Kolejna szybka i smaczna propozycja na I danie lub kolację.
Składniki
- duża marchewka
- pietruszka
- bulion drobiowy lub warzywny
- szczaw konserwowy
- jajka
- mąka
- śmietana 18%
- koperek
- sól,pieprz
Wykonanie
Zagotować 2l buliony po czym wrzucić do niego pietruszkę i marchewkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości warzyw.
Włożyć do garnka szczaw konserwowy ( lub świeży, umyty, podsmażony na maśle ) podgotować 3 minuty. W kubeczku z odrobiną zimnej wody rozmieszać 3 łyżki mąki i 2 łyżki smietany.Pęczek koperku posiekać i dodać do zupy.
Jeśli zupę robimy ze świeżego szczawiu należy do gotowej, ostudzonej zupy dodać żółtko jaja i dokładniewymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz