środa, 5 marca 2014

Kurczak w sosie curry



Szybkie i proste w przygotowaniu danie na pewno zachwyci każdego łasucha.
Przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie ale wyśmienity :)




Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
  • czerwona, zielona papryka
  • cebula
  • bulion drobiowy
  • curry, papryka słodka w proszku, sól, pieprz
  • oliwa
  • śmietana 18%
  • mąka


Wykonanie
Pierś z kurczaka kroimi w kostkę nacieramy solą, curry zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.Na patelni podsmażamy zamarynowane mięso. Przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu rumienimy cebulkę, dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy bulionem ( w zależności ile chcemy mieć sosu ) dusimy danie 5 minut. 
Do kubeczka z odrobiną zimnej wody wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Do mieszanki śmietany z mąką dodajemy 2 łyżki gorącego sosu aby śmietana się zahartowała i wlewamy wszystko na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i curry. 
Podajemy z brązowym ryżem ugotowanym na sypko.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz