Papryka faszerowana na dwa sposoby.
Pierwszy, delikatniejszy w smaku, gdzie brokuł nadaje charakteru.
Drugi pikantny. Wersja troszkę po meksykańsku. Mi bardziej przypadł do gustu drugi wariant ze względu na pikantność potrawy jednak oba warte są spróbowania.
Składniki :
- 2 duże papryki czerwone
- woreczek ugotowanego brązowego ryżu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ugotowanych w osolonej wodzie różyczek brokuła
- pół cebuli
- łyżka masła
- czosnek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- kukurydza, czerwona fasola ok 2 łyżek
- serek topiony śmietankowy
Wykonanie:
Ryż dzielimy na połowę, każdą mieszamy z połową puszki tuńczyka.
Wariant z brokułem:
ryż i tuńczyka mieszamy z serkiem topionym, solą, pieprzem. Faszerujemy paprykę. Na wierzch masy układamy brokuła
Wariant meksykański
Ryż i tuńczyka mieszamy z podsmażoną na maśle cebulką, kukurydzą, fasolą, przecierem pomidorowym, przyprawami. Faszerujemy paprykę. Wierzch można posypać żółtym serem.
Tak przygotowane papryki układamy na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w 180 - 200 stopniach ok 30 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz