sobota, 22 lutego 2014

Kremowa pomidorowa

Pomidorową zna chyba każdy polak. Moja pomidorowa jest kremowa, syta, zdrowa, pyszna i lekko ostra.
Cała rodzina ją uwielbia.



Składniki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 300g gęstego soku pomidorowego
  • słodka, ostra papryka, sól, pieprz, bazylia
Wykonanie
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dorzucić pokrojony czosnek i przesmażyć. ( uwaga, czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki ) Do czosnku wlać sok i bulion. Gotować do miękkości warzyw.  Zupę zmiksować , przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami oraz bazylią świeżą lub suszoną. Podawać z makaronem pełnoziarnistym lub brązowym ryżem i  kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego/ greckiego.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz