Pomidorową zna chyba każdy polak. Moja pomidorowa jest kremowa, syta, zdrowa, pyszna i lekko ostra.
Cała rodzina ją uwielbia.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- duża marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 300g gęstego soku pomidorowego
- słodka, ostra papryka, sól, pieprz, bazylia
Wykonanie
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dorzucić pokrojony czosnek i przesmażyć. ( uwaga, czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki ) Do czosnku wlać sok i bulion. Gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować , przyprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami oraz bazylią świeżą lub suszoną. Podawać z makaronem pełnoziarnistym lub brązowym ryżem i kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego/ greckiego.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz