Gęsty, zdrowy i pożywny krem z dodatkiem chilli idealny na chłodne dni.
Składniki:
- 5 marchewek
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1,5 l bulionu
- 3 łyżki gęstego soku pomidorowego lub przecieru
- śmietana 18%
- kromka chleba razowego lub dobrego białego pieczywa
- sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka w proszku
Wykonanie
W garnku o grubym dnie na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem ( uwaga aby nie przypalić czosnku )Do cebuli dodać pokrojone w plastry marchewki. Smażyć.
Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do warzyw i przesmażyć ok 4 minuty. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę. Doprawić sokiem pomidorowym i przyprawami.
Chipsy marchewkowe:
marchewkę obrać i pokroić cienko np obieraczką do warzyw. Układać na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką i skropić delikatnie oliwą. Piec w 200 stopniach C w piekarniku, po kilku minutach każdy chips obrócić na drugą stronę.
Grzanki:
Kromki smarujemy delikatnie masłem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy w piekarniku. Można razem z marchewką, żeby zaoszczędzić czas.Zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i chipsami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz