sobota, 22 lutego 2014

Krem z marchewek z grzankami czosnkowymi i chipsami z marchewki




Gęsty, zdrowy i pożywny krem z dodatkiem chilli idealny na chłodne dni.


Składniki: 

  • 5 marchewek
  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1,5 l bulionu
  • 3 łyżki gęstego soku pomidorowego lub przecieru
  • śmietana 18%
  • kromka chleba razowego lub dobrego białego pieczywa
  • sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka w proszku



Wykonanie
W garnku o grubym dnie na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem ( uwaga aby nie przypalić czosnku )
Do cebuli dodać pokrojone w plastry marchewki. Smażyć.
Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do warzyw i przesmażyć ok 4 minuty. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę. Doprawić sokiem pomidorowym i przyprawami. 


Chipsy marchewkowe:
marchewkę obrać i pokroić cienko np obieraczką do warzyw. Układać na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką i skropić delikatnie oliwą. Piec w 200 stopniach C w piekarniku, po kilku minutach każdy chips obrócić na drugą stronę.


Grzanki:
Kromki smarujemy delikatnie masłem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy w piekarniku. Można razem z marchewką, żeby zaoszczędzić czas.

Zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i chipsami. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz