piątek, 6 czerwca 2014

Indyk po chińsku

Potrawę robię od dobrych kilku lat. W połączeniu z ryżem lub makaronem jest pyszna. Przepis znalazłam na starych kartach do kolekcjonowania przepisów :)

Danie powinno robić się w woku ale ja z racji że go nie posiadam robię na dwie patelnie.



Składniki:
  • Duża pierś z indyka ( może być również mięso z nogi )
  • 200 g pieczarek
  • czerwona, zielona papryka
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka soli, kurkumy, pieprz,
  • 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Oczyszczone mięso oraz warzywa pokroić w kostkę. Na patelni kolejno smażyć poszczególne składniki (usmażone odkładam na talerz i smażę następne)
Na końcu usmażyć cebulę.
Mąkę dokładnie wymieszać z bulionem, dodać do cebuli, zagotować. Doprawić do smaku.
Dodać usmażone wcześniej porcje warzyw oraz mięso. Podgrzać i podawać.

Smacznego



czwartek, 5 czerwca 2014

Roladki drobiowe ze świeżym ogórkiem

Kolejne roladki. Tym razem z ogórkiem. To miła i  smaczna odmiana od tradycyjnych kotletów drobiowych.


Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 plastry sera żółtego
  • twarde masło
  • sól, pieprz
  • olej
  •  
Wykonanie:

Filety zmielić na gładką masę. Na folii formować porcje mięsa jak rozbite kotlety.

Posolić i obsypać pieprzem po czym na środku układać ser, obranego, pokrojonego w słupki ogórka oraz kawałek masła.
Zwijać w roladki za pomocą folii.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Roladki można oczywiście panierować w tartej bułce czy otrębach.

Smacznego


wtorek, 3 czerwca 2014

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Zdrowsza alternatywa dla słodkich wypieków. Ciasto to kojarzy mi się z latem, piknikami... Uwielbiam!






Składniki:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek mleka
  • dowolna ilość truskawek

Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier. Nadal ucierając dodawać łyżkę mleka, jajko, mleko, jajko aż do wyczerpania produktów. 
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do momentu gdy masa będzie gładka.
 Przełożyć ciasto na blaszkę posmarowaną masłem oraz wysypaną bułką tartą.
Na wierzch ułożyć owoce.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Ostudzić, delikatnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego



poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sos tysiąca wysp

Sos ten zawsze jadłam w formie kupnej sałatki z tuńczykiem.
Jest pyszny więc postanowiłam robić go sama. Jest na pewno dużo zdrowszy!

Składniki:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki sosu chilli
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce. Doprawić solą według własnego smaku i schłodzić w lodówce.

Doskonale nadaje się jako dressing do sałat, sos do sałatki z tuńczyka, jako dip do nuggetsów lub innych pieczonych mięs

Smacznego


Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do dań z grilla lub jako samodzielna sałatka. Ja podaję ją również jako zamiennik gotowanych ziemniaków do obiadu.


Składniki:
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pół cebuli
  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać. Warzywa oraz jajka pokroić w kostkę. W kubeczku wymieszać musztardę, majonez i jogurt razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do sałatki, posypać posiekanym koperkiem. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego

Drobiowe "polonezy"

Schabowe Polonezy jadłam w restauracji. Były pyszne więc postanowiłam włączyć je do menu w swoim domu. Zrobiłam z mięsa drobiowego, które moje dzieci wolą od schabu. Polecam wypróbować.



Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 8-10 umytych pieczarek
  • cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

Filety z kurczaka zmielić lub zblendować.
Masę wykładać porcjami na folię i formować za pomocą woreczka na kształt rozbitych kotletów.
Posypać solą oraz pieprzem.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy, musztardę, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Na kotlety nakładać farsz, zwijać roladki za pomocą woreczka lub folii.
Obtoczyć w rozmąconym  jajku oraz  tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego

U mnie roladki w towarzystwie sałaty lodowej, ogórka, pomidorów z sosem tysiąca wysp oraz puree z ziemniaków.


niedziela, 1 czerwca 2014

Marchewka po turecku

Pyszny dodatek do obiadu dla wielbicieli czosnku.


Składniki na 4 porcje:
  • 5 marchewek
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Marchewki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
na patelni rozgrzać masło i wrzucić marchewkę.
Dusić pod przykryciem do miękkości (w razie potrzeby podlać odrobiną wody)
W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy marchew będzie zimna, wymieszać ją z sosem czosnkowym i wstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Smacznego