Danie robi się prawie samo ;) Jest to ciekawa odmiana od tradycyjnie pieczonych udek. W towarzystwie ziemniaczków z wody, puree lub pieczonych smakuje wybornie!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kminek, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pieprz do smaku,
- olej
Wykonanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać i przełożyć do miski. Dodać obraną, startą marchewkę, cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżeczkę kminku, soli, cukru oraz pieprzu. Wlać łyżkę oleju i wymieszać.
Udka podgotować około 20-30 minut. Odcedzić.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę. Na kapustę położyć udka, obsypać wszystko przyprawą do kurczaka i odrobiną słodkiej papryki.
Zapiekać pod przykryciem w 200 stopniach około 70-90 minut.
W czasie pieczenia przewrócić udka 2 razy. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby udka ładnie się przyrumieniły.
Smacznego